Nieuwsbrief Vervangingsfonds
Lees online  |  Afmelden  |  Uw gegevens  |  Print  | Linkedin
Vervangingsfonds
Nieuwsbrief - 14 juni 2017
Beste lezer,

In deze nieuwsbrief van het Vervangingsfonds leest u meer over:
Versteviging positie en rol schoolleiders;
Kosten en baten van de RI&E;
De Arbowet wijzigt per 1 juli 2017;
Dit vertellen scholen over hun aanpak van de werkdruk;
Quickscan nu ook in te vullen via smartphone;
Geen extra instapmoment vervangingspool en eigen risicodragerschap in 2017;
Nieuws van de Rijksoverheid: Meedenken over vervolg Operatie Regels Ruimen;
Agenda.
 
Versteviging positie en rol schoolleiders
Onderwijsraad vraagt onderwijsveld om mee te denken
De Onderwijsraad is door het Ministerie van OCW gevraagd een advies te schrijven over de verdere professionalisering en versteviging van de positie van schoolleiders en vraagt het onderwijsveld hierover mee te denken.
De Onderwijsraad wil onder meer weten hoe vorm gegeven kan worden aan de professionalisering die nodig is voor schoolleiders om een doeltreffende rol te vervullen binnen hun school en binnen de bestuurlijke besluitvorming.
Wilt u bijdragen aan de voorbereiding van dit advies? U kunt uw reactie tot 1 september 2017 sturen naar schoolleiders@onderwijsraad.nl.

Meer informatie vindt u op de website van de Onderwijsraad.
 
Kosten en baten van de RI&E
Van 12 tot en met 16 juni is de Week van de RI&E. Het thema van deze week is ‘De RI&E als onderdeel van zakelijk succes’. Het Steunpunt RI&E heeft – aansluitend daarop - een overzicht gemaakt van de kosten en baten van de RI&E. Dit overzicht is gratis te downloaden via www.rie.nl/kostenbaten.

Bij ondernemers en management bestaat vaak het gevoel dat het uitvoeren van het plan van aanpak en het organiseren van een veilige en gezonde werkplek hoge kosten met zich meebrengt, maar verder weinig oplevert. Uit het kosten-baten-overzicht blijkt dat investeringen in een veilige en gezonde werkplek niet alleen kosten bespaart door bijvoorbeeld minder ziekteverzuim, maar ook bijdraagt aan medewerkerstevredenheid, de productiviteit en de bedrijfscontinuïteit.

Kijk ook op www.rie.nl of www.weekvanderie.nl.
 
De Arbowet wijzigt per 1 juli 2017
Het Vervangingsfonds heeft de veranderingen voor u op een rijtje gezet
Overzicht verwachte Arbowetswijzigingen

De voorgenomen wijzigingen hebben de volgende zes doelstellingen:
  • versterking van de positie van de preventiemedewerker en samenwerking met de arbodienstverleners;
  • verduidelijken van de adviserende rol van de bedrijfsarts bij verzuimbegeleiding;
  • het kunnen consulteren van de bedrijfsarts;
  • ruimte voor professionele beroepsuitoefening door bedrijfsarts en andere arbodienstverleners met taken uit de Arbowet;
  • een verplicht basiscontract arbodienstverlening met minimum eisen;
  • meer mogelijkheden voor handhaving op bovenstaande onderwerpen en toezicht.
 
Dit vertellen scholen over hun aanpak van de werkdruk
Tijdens het project 'Gezonde Werkdruk?! Daar word je beter van' hebben we de verhalen van mensen die betrokken zijn bij het project verzameld en gepubliceerd in R]entree en via blogs op de website van het Vervangingsfonds. In de nieuwe en tevens laatste blog 'Wat was jouw meest waardevolle ervaring waarin je het beste uit een kind wist te halen' vertelt Andrea van de Rozenberg over hun deelname aan het project en wat het haar school heeft gebracht. En dat is veel moois!
Naar alle verhalen
 
Quickscan nu ook in te vullen via smartphone
De Quickscan is een (losse) module in de Arbomeester waarmee u mogelijke knelpunten op het gebied van psychosociale arbeidsbelasting (PSA) bij uw medewerkers kunt inventariseren. De Quickscan maakt onderdeel uit van de Risico-Inventarisatie en –Evaluatie (RI&E).

De Quickscan is nu ook in te vullen via smartphone. Wanneer u uw medewerkers uitnodigt voor het invullen van de Quickscan ontvangen zij die uitnodiging via e-mail. De toegevoegde link naar de vragenlijst was tot voor kort enkel te openen en in te vullen via laptop of desktop. Nu is dat ook mogelijk via smartphone.
 
Geen extra instapmoment vervangingspool en eigen risicodragerschap in 2017
In 2016 is een extra instapmoment gecreëerd voor zowel het aanmelden van een vervangingspool als het ingaan van het eigen risicodragerschap. Daarmee is vorig jaar afgeweken van het Reglement Vervangingsfonds. In 2017 wordt het reglement gevolgd en komt er geen extra instapmoment.

Dit betekent concreet dat 1 januari 2018 het eerstvolgende moment is om een vervangingspool aan te melden dan wel om eigen risicodrager te worden.

Een uitzondering geldt voor een aanvraag voor een bovenbestuurlijke vervangingspool in het kader van het Sectorplan Primair Onderwijs (zie art. 33 lid 5 van het Reglement Vervangingsfonds). Een dergelijke aanvraag kan gedurende het gehele kalenderjaar worden ingediend en start de eerste van de maand volgend op de maand van indiening.
 
Nieuws van de Rijksoverheid
Meedenken over vervolg Operatie Regels Ruimen
Veel leraren uit het primair onderwijs volgden op 10 mei jl. het plenaire debat over werkdruk in de Tweede Kamer. Onderwerpen die besproken zijn, zijn het salaris van leraren in het primair onderwijs, de werkdruk in de sector en Operatie Regels Ruimen.
Op dit moment wordt bekeken hoe een vervolg op Operatie Regels Ruimen vorm kan krijgen. Bent u leraar, schoolleider of bestuurder en heeft u een idee over hoe Operatie Regels Ruimen scholen kan helpen bij het verminderen van hun administratieve takenpakket? Mail uw idee dan naar begeleidingregeldruk@minocw.nl.

(Bron: www.rijksoverheid.nl). 
 
Agenda
1
NOV
 
Training Preventiemedewerker
Meer info
8
NOV
 
Training De schooldirecteur als preventiemedewerker
Meer info
Bekijk de complete agenda
 
Archief  |  Disclaimer  |  www.vervangingsfonds.nl