Nieuwsbrief
Is deze e-mail niet goed leesbaar? Bekijk dan de online versie
Nieuwsbrief 17 januari 2017
 
  Beste lezer,

In deze nieuwsbrief praten wij u bij over de toekomst van het Vervangingsfonds, en dan met name over de stand van zaken in relatie tot het in 2015 gecommuniceerde voornemen van de staatssecretaris van OCW om de verplichte aansluiting bij het fonds te laten vervallen. Lees ook de brief 
‘Toekomst van het Vervangingsfonds’die wij hierover op 11 januari aan het scholenveld hebben gestuurd.

Geen overeenstemming over het ‘hoe’ en het ‘tempo’
Sociale partners (werknemers- en werkgeversgeleding) en OCW hebben tot op heden geen overeenstemming kunnen bereiken over enerzijds het vervallen van de verplichte aansluiting en anderzijds de condities waaronder dit zou moeten plaatsvinden. Tot de dag van vandaag heeft er op ambtelijk niveau overleg plaatsgevonden, maar heeft de staatssecretaris nog geen officieel standpunt ingenomen.

Wel overeenstemming over het eindplaatje
Partijen lijken overeenstemming te hebben over het eindplaatje namelijk een situatie waarin schoolbesturen zelf verantwoordelijk zijn voor de kosten van vervanging. Waar partijen nog wezenlijk verschil van inzicht over hebben, is ‘hoe’ de weg naar deze nieuwe situatie eruit ziet en ‘in welk tempo’ die bewandeld dient te worden.

Eerdere berichtgeving is achterhaald
Het lijkt onwaarschijnlijk dat deze kabinetsperiode, met de verkiezingen van maart 2017 voor de deur, nog een wetsvoorstel voor afschaffing van de verplichte aansluiting zal worden ingediend. Eerdere berichtgeving, het voornemen van de staatssecretaris om het Vervangingsfonds tussen 1 januari 2018 en 1 januari 2020 op te heffen, lijkt daarmee achterhaald en niet realistisch. Een natuurlijk verloop, met een gefaseerde en verantwoorde uitstroom uit het Vervangingsfonds, door schoolbesturen die daar klaar voor zijn, lijkt het meest waarschijnlijke scenario.

Blijvende ondersteuning voor alle besturen (ERD en niet-ERD)
Naast het gedegen uitvoeren van de primaire wettelijke taak - het vergoeden en verevenen van de kosten van vervanging - en het gezamenlijk voorkomen en terugdringen van verzuim, zal het Vervangingsfonds schoolbesturen ondersteunen in de transitie naar duurzaam eigen risicodragerschap. Wij stimuleren besturen om die overgang op een verantwoorde en zorgvuldige wijze te realiseren waarbij de continuïteit en kwaliteit van het onderwijs gegarandeerd is.Voor alle schoolbesturen, ook de besturen die reeds gekozen hebben voor het eigen risicodragerschap, zijn onze adviseurs beschikbaar om het verzuim-, mobiliteits- en vervangingsbeleid te optimaliseren.

Meer weten?

Neem dan contact op met onze helpdesk via 045 – 579 81 07 of helpdesk@vfpf.nl.
Of bel met één van onze adviseurs Arbeid en Vitaliteit.
Reageren  |  Profiel wijzigen  |  Aanmelden   |  Afmelden
Contactgegevens  |  Zoek uw adviseur  |  www.vervangingsfonds.nl