Nieuwsbrief
Is deze e-mail niet goed leesbaar? Bekijk dan de online versie
Nieuwsbrief 21 december 2016
Beste lezer,

In deze nieuwsbrief van het Vervangingsfonds leest u meer over:

-    Wijzigingen in de Arbowet;
-    Rekeningnummer voor premie incasso wijzigt per 1 januari 2017 - Herinnering;
-    Good Practice: Prettig werken bij Primus dankzij coöperatieve cultuur;
-    Veel gestelde vragen over de Subsidie Lerend Werken;
-    Ervaringen met project 'Gezonde Werkdruk?! Daar word je beter van;
-    Bent u niks vergeten?
-    Eindverslag Sectorplan PO beschikbaar;
-    Kerstgroet;
-    Agenda.

Veel leesplezier!
Verwachte wijzigingen in de Arbowet per 1 juli 2017
       
De Arbowet wijzigt naar verwachting per 1 juli 2017. Er staan veel veranderingen op stapel die consequenties hebben voor het contract met de bedrijfsarts / arbodienst en de rol van de preventiemedewerker in de organisatie. Het Vervangingsfonds heeft de veranderingen voor u op een rijtje gezet en aangegeven wat u (nu al) moet gaan regelen.  

De veranderingen op een rij

Rekeningnummer voor premie incasso wijzigt op 1 januari 2017 - Herinnering
Ook automatische premie incasso mogelijk
 
  Het Vervangingsfonds stapt binnenkort over van Royal Bank of Scotland naar ING Bank. Dit heeft gevolgen voor de maandelijkse premiebetaling. De premie moet met ingang van 1 januari 2017 naar een ander rekeningnummer worden overgemaakt.

Daarnaast is het met ingang van 1 januari 2017 mogelijk om de premie automatisch te laten incasseren door het Vervangingsfonds. Op die manier wordt de premie altijd op tijd betaald en hoeven besturen geen maandelijks terugkerende betalingen meer te regelen. De automatische incasso kunnen besturen regelen door het afgeven van een doorlopende machtiging aan het Vervangingsfonds.

Lees meer
Prettig werken bij Primus dankzij coöperatieve cultuur
Praktijkverhaal vanuit de Tenderregeling Werkplezier
       


Hoe houden we het onderwijs op peil, blijven we werken met plezier en reduceren we het fikse verzuim? Dat lukt alleen als we het roer omgooien, concludeerde Onderwijsgroep Primus vier jaar geleden. Primus voegde de daad bij het woord, wijzigde de organisatiestructuur en zette een cultuuromslag in. Met succes. Lees meer …

Vanuit het beleidsprogramma ‘Schakel’ van het Vervangingsfonds is in 2013 de Tenderregeling Werkplezier ontwikkeld. De doelstelling hiervan was om de stijgende tendens ten aanzien van ervaren werkdruk in het PO te doorbreken door het werkplezier te vergroten. De praktijkverhalen die hieruit zijn voortgekomen, delen we graag met de hele sector. Eén daarvan is dat van Onderwijsgroep Primus. Meer praktijkverhalen 
Veel gestelde vragen over de Subsidie Lerend Werken
Met ingang van 1 september 2016 kunnen schoolleiders in het primair onderwijs gebruik maken van de nieuwe Subsidie Lerend Werken. De veel gestelde vragen door schoolleiders en coaches hebben we gebundeld op www.vervangingsfonds.nl.

Enkele voorbeelden zijn:
•    Wat wordt bedoeld met de individuele leervraag?
•    Hoe vind ik een coach die aan de voorwaarden voldoet?
•    Waarom moet de coach aangesloten zijn bij StiR en/of NOBCO of verbonden zijn aan één van de gecertificeerde opleidingen van het Schoolleiders-register PO.

Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact op met de Helpdesk van het Vervangingsfonds. Of kijk op de Infopagina Subsidie Lerend Werken.
Ervaringen met project 'Gezonde Werkdruk?! Daar word je beter van'
Lees het verhaal van basisschool De Kameleon
‘Gezonde Werkdruk?! Daar word je beter van’ is een project van het Vervangingsfonds in co-creatie met scholen die elke dag te maken hebben met de gevolgen van een hoge (ervaren) werkdruk. In dit project wordt onderzocht welke interventies nu echt een positieve invloed hebben op de relatie tussen een hoge ervaren werkdruk en een hoog verzuimpercentage.

Opgedane kennis en ervaring wordt tussentijds gedeeld met het primair onderwijs. Lees nu het verhaal van basisschool de Kameleon, één van de deelnemende scholen. Kameleon blij met project ‘Gezonde Werkdruk’.

Meer info vindt u op de Infopagina ‘Gezonde Werkdruk’.
Bent u niks vergeten?
Eind december moet er vaak vanalles en nog wat gebeuren. En er is snel wat vergeten. Maar niet met onderstaande checklist. 
  • Documenten aanleveren die horen bij de aanvraag voor eigen risicodragerschap / uiterlijk 31 december 2016 / meer informatie
  • Aanvraag indienen voor één van de financiële varianten bij het eigen risicodragerschap / uiterlijk 31 december 2016 / meer informatie
  • Insturen van de ‘Compliance verklaring – Gegevenslevering 2017’ / uiterlijk 31 december 2016 / meer informatie
  • Nieuw rekeningnummer voor premie-incasso opvoeren in uw administratie / uiterlijk 1 januari 2017 / meer informatie
Eindverslag Sectorplan PO beschikbaar
In 2014 hebben het Arbeidsmarktplatform PO, het Participatiefonds en het Vervangingsfonds gezamenlijk het Sectorplan PO opgesteld. Aanleiding hiervoor was de daling van de werkgelegenheid in de krimpregio’s. Daarnaast bleek er in die regio’s nauwelijks sprake van mobiliteit en kregen jonge leerkrachten onvoldoende ruimte om in te stromen. Met het Sectorplan PO kon de sector 2,5 jaar rekenen op subsidies en ondersteuning.

Het Sectorplan PO liep van april 2014 tot oktober 2016. De resultaten ervan zijn nu gebundeld in het Eindverslag Sectorplan PO.

Lees ook Krimpregio’s geholpen met Sectorplan PO.
Of kijk op www.sectorplanpo.nl. De website blijft vooralsnog beschikbaar en u vindt er tal van (voorbeeld)projectplannen, e-books, modelovereenkomsten, checklists en good practices.
Kerstgroet






Wij wensen u fijne kerstdagen en een voortreffelijke jaarwisseling en hopen u volgend jaar weer terug te zien!
Agenda

Training Preventiemedewerker – 12 april  en 1 november 2017
Voor preventiemedewerkers en medewerkers met preventietaken op school (zoals de arbocoördinator of de verzuimbegeleider), met uitzondering van de (adjunct-)directeur van de school.
Meer info en aanmelden


'De schooldirecteur als preventiemedewerker' – 19 april  en 8 november 2017
Deze training is uitsluitend bedoeld voor schooldirecteuren en adjunct-directeuren die verantwoordelijk zijn voor het uitvoeren van de risico-inventarisatie en –evaluatie op schoolniveau.
Meer info en aanmelden

Reageren  |  Profiel wijzigen  |  Aanmelden   |  Afmelden
Contactgegevens  |  Zoek uw adviseur  |  www.vervangingsfonds.nl