Indien deze mail onvolledig of onleesbaar is. Bekijk dan de online versie
website
print
13 december 2016

In dit nieuwsbericht:

  • Een terugblik op het eerste Congres 'Werkdruk: Zo kom je eraan. Hoe kom je eraf?'
  • 5 Wegwijzers ‘Op weg naar duurzame inzetbaarheid’.
  • Wijzigingen in de Arbowet!
  • Arbeidsdiscriminatie komt vaker voor dan we denken.
  • Medewerkers PO tevreden over hun baan.
  • Meepraten over onderwijsverbetering dat kan!
  • Regeldruk in het onderwijs; de stand van zaken.

Wij wensen u veel leesplezier en fijne feestdagen!
De redactieraad van de Arbocatalogus PO

Terugblik Congres
Werkdruk en andere onderwerpen rondom psychosociale arbeidsbelasting (PSA) vormden de kern van het Congres “Werkdruk: Zo kom je eraan. Hoe kom je er af?”. Het Congres werd georganiseerd door de Redactieraad van de Arbocatalogus Primair Onderwijs.

Woensdag 12 oktober jl. verzamelden zich ruim 150 deelnemers in de grote zaal van Domstad te Utrecht. De ochtend werd op een leuke en soms hilarische wijze geopend door Jan Reinder. Jan nam iedereen mee in de wervelende wereld van de illusie, de psychologie en de mentale wereld en maakte de link naar het onderwerp werkdruk. Ná deze show lichtte Roos Schelvis (TNO) het werkdrukmodel toe, waarmee de discussie over werkstress en werkdruk op een overzichtelijke wijze tot de kern kan worden terug gebracht.

In de middag waren 6 workshopleiders actief op onderwerpen die nauw verwant zijn met het centrale thema werkdruk, zoals de CAO, de Onderwijsinspectie en sociale veiligheid. Veel workshops zaten (over)vol met belangstellenden en er werd druk gediscussieerd en ervaringen uitgewisseld.

Aan het einde van de dag kon iedereen de “visuele notulen van deze dag” terugkijken. Marieke van der Velden (de Betekenaar) had namelijk een fraaie tekening (visual) gemaakt van de belangrijkste thema’s van deze dag. Deze visual alsmede de gehanteerde presentaties kunt u hier terugvinden. Veel deelnemers hebben suggesties en aanbevelingen gedaan die gebruikt kunnen worden om het onderwerp Werkdruk uitgebreid in onze Arbocatalogus PO op te nemen. Er is dus werk aan de winkel voor de Redactieraad in 2017.

Jan Harmen Kwantes – Voorzitter Redactieraad voor de Arbocatalogus in het Primair Onderwijs
Inmiddels al 5 Wegwijzers
Op de website van het ministerie van SZW ‘Op weg naar duurzame inzetbaarheid’ staan nu al 5 Wegwijzers. Deze wegwijzers helpen  u op weg  bij de aanpak van:
Wijzigingen in de Arbowet!
De Tweede Kamer heeft ingestemd met een voorgestelde wijziging van de Arbowet die naar verwachting juli 2017 in zal gaan. Veruit de belangrijkste wijziging heeft te maken met de rol en taken van de bedrijfsarts. Een andere belangrijke wijziging heeft betrekking op de preventiemedewerker.
Lees meer over de wijzigingen in de Arbowet.
Arbeidsdiscriminatie
Discriminatie op de werkvloer (arbeidsdiscriminatie) komt veel vaker voor dan werkgevers en werknemers zelf denken. Het is belangrijk dat de werkgever daar alert op is. Discriminatie op de werkvloer kan leiden tot (langdurige) uitval en valt onder psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Werkgevers zijn verplicht om het risico op discriminatie zo veel mogelijk tegen te gaan. Dat staat sinds 2009 in de Arbowet. Doen zij dat niet, dan kan Inspectie SZW maatregelen nemen. Lees meer hierover in de folder van de Inspectie SZW.

Medewerkers primair onderwijs vaak tevreden over hun baan
Bijna tachtig procent van de onderwijsondersteuners, leerkrachten en schoolleiders in het primair onderwijs is tevreden tot heel tevreden met hun baan. Zij zijn het meest te spreken over de inhoud van het werk, de samenwerking met collega’s en de mate van zelfstandigheid. Aspecten die minder goed scoren zijn de beloning, loopbaanmogelijkheden en de hoeveelheid werk. Dit blijkt uit de ‘Arbeidsmarktanalyse primair onderwijs 2016. De arbeidsmarkt in beeld’ van het Arbeidsmarktplatform PO.
Lees de hele analyse.
 
Praat mee over tijd voor onderwijsverbetering
Hoe kunnen docenten met hoge werkdruk tijd vrijmaken voor onderwijsverbetering? Regioplan vraagt, in opdracht van OCW, docenten, schoolleiders en schoolbestuurders om hierover mee te praten!

Er zijn verschillende mogelijkheden om meer tijd vrij te maken voor docenten, zoals iets doen aan de onderwijstijd, meer docenten of onderwijsassistenten inzetten, een andere les- en klassenstructuur en/of het onderwijs anders inrichten. De staatssecretaris van OCW wil graag weten hoe onderwijsprofessionals zelf over de mogelijkheden denken. Om daarachter te komen heeft Regioplan, in opdracht van OCW, verschillende digitale fora ingericht waar onderwijsprofessionals hun mening kunnen geven en kunnen discussiëren over manieren om tijd te creëren voor onderwijsverbetering.

U kunt zich via de website van Regioplan aanmelden als u mee wilt praten.

Deze oproep is naar aanleiding van de stappen die zijn gezet in het uitwerken van de aangenomen motie van Van Meenen en Ypma. Deze motie verzoekt voorstellen uit te werken waardoor leraren tijd en ruimte krijgen om zich te verbeteren, verbreden, verdiepen en vorm te geven aan onderwijsvernieuwing.
Lees de Kamerbrief over dit onderwerp.

Voortgangsrapportage Aanpak Regeldruk Onderwijs 2015 - 2016
Bestuurders, schoolleiders, docenten en andere actoren in het onderwijsveld werken iedere dag keihard aan hun missie om goed onderwijs te verzorgen. Het  is belangrijk dat zij daarbij niet worden gehinderd door onnodige regeldruk. Regeldruk doet afbreuk aan het werkplezier en draagt bij aan de hoge werkdruk in het onderwijs. Regeldruk kan ook de kwaliteit van het onderwijs negatief beïnvloeden.

Om de regeldruk in het onderwijs aan te pakken heeft OCW in 2014 de Regeldrukagenda Onderwijs 2014 – 2017 afgesproken met het onderwijsveld. De stand van zaken leest u in de voortgangsrapportage.
 
 © terug naar boven | U ontvangt deze e-mail op het volgende adres: