Nieuwsbrief
Is deze e-mail niet goed leesbaar? Bekijk dan de online versie
Nieuwsbrief 22 september 2016
Beste lezer,

In deze nieuwsbrief van het Vervangingsfonds leest u meer over:

• Nieuwe Subsidie Lerend Werken gelanceerd;
• Geactualiseerde trainingen preventiemedewerker;
• Verzuimcijfers PO 2015 bekend;
• Arbomeester opnieuw erkend als branche-instrument voor het primair onderwijs;
• Welzijnscheck Onderwijspersoneel;
• Wist u dat ...;
• Nationale Schoolleiders Top PO op 8 oktober;
• Oorzaken van ervaren werkdruk snel inzichtelijk maken.

Veel leesplezier!
Nieuwe Subsidie Lerend Werken voor schoolleiders gelanceerd
Coaching on the job, een gerichte aanpak van verzuim
Met ingang van 1 september 2016 kunnen schoolleiders in het primair onderwijs gebruik maken van een nieuwe subsidieregeling. De subsidie Lerend Werken kan aangevraagd worden voor een coaching on the job traject, gericht op de professionele ontwikkeling van de schoolleider op het gebied van de verzuimaanpak op school. Via de subsidie vergoedt het Vervangingsfonds 80% van de kosten van zo’n coaching traject, met een maximum van € 2.500,- per schoolleider. De subsidieregeling loopt tot en met augustus 2018.

Naast dat de schoolleider in zijn eigen werksituatie gecoacht wordt, biedt de regeling meer voordelen. Lees verder op de infopagina van de subsidie.
Geactualiseerde trainingen preventiemedewerker
Meld u nu aan
Het Vervangingsfonds heeft de Trainingen Preventiemedewerker volledig geactualiseerd.

Basistraining Preventiemedewerker:
  • meer aandacht voor werkdruk;
  • een vooruitblik naar de (verwachte) wijzigingen in de Arbowet
    per 1 januari 2017;
  • en aandacht voor samenwerking met andere partijen.
‘De schooldirecteur als preventiemedewerker’:
  • specifiek voor schooldirecteuren en/of adjunct-directeuren;
  • aandacht voor de samenhang met o.a. duurzame inzetbaarheid, mobiliteit, verzuim en re-integratie;
  • met aandacht voor de aanpak op individueel, team en organisatieniveau.
Data en aanmelden
 
Verzuimcijfers 2015 voor PO bekendgemaakt
Het ziekteverzuimpercentage bij het onderwijzend personeel is van 2014 op 2015 gestegen van 6,1% naar 6,4%. Ook bij het onderwijsondersteunend personeel is een stijging te zien van 6,0% naar 6,5%.

Lees het volledige Rapport Verzuimonderzoek PO en VO 2015.
Arbomeester opnieuw erkend als branche instrument voor het PO
Het online instrument voor de uitvoering van de RI&E
De Arbomeester, het online instrument voor uitvoering van de risico-inventarisatie en -evaluatie in het primair onderwijs, is opnieuw erkend als branche-instrument. Werkgevers met 25 medewerkers of minder, die gebruik maken van dit instrument en onder deze branche vallen, hoeven de RI&E niet te laten toetsen. En dat scheelt natuurlijk behoorlijk in de kosten.

De Arbomeester helpt scholen arborisico’s te signaleren en legt een basis voor een gezonde werkomgeving. Het instrument is ontwikkeld door TNO Gezond Leven in opdracht van het Vervangingsfonds.

Meer weten? Lees de Folder Arbomeester/Arbocatalogus PO.
Of kijk op www.arbomeester.nl en www.steunpunt.rie.nl.
Aan de slag met een PAGO?
Informeer uw medewerkers snel en eenvoudig over de Welzijnscheck Onderwijspersoneel
Voor het uitvoeren van een PAGO in het primair onderwijs heeft het Vervangingsfonds - in samenwerking met TNO - de Welzijnscheck Onderwijspersoneel ontwikkeld. De Welzijnscheck Onderwijspersoneel is kosteloos in te zetten voor een onderzoek onder alle werknemers of onder groepen van werknemers. Ook is het mogelijk dat individuele werknemers een vragenlijst invullen. Dit laatste kan bijdragen aan de bewustwording van de eigen verantwoordelijkheid bij werknemers, als het gaat om gezond en veilig werken en hun eigen welzijn.

De werkgever kan zijn werknemers informeren over deze mogelijkheid met behulp van een eenvoudige download vanaf de website van het Vervangingsfonds.
Wist u dat ...
… de website van het Vervangingsfonds RSS-feed heeft? Activeer hem nu en ontvang alle nieuwsberichten van het Vervangingsfonds rechtstreeks in uw mailbox.

>> Naar RSS-feed
Nationale Schoolleiders Top Primair Onderwijs
Zaterdag 8 oktober 2016 - Utrecht
Op 8 oktober 2016 vindt de Nationale Schoolleiders Top Primair Onderwijs plaats in de Werkspoorkathedraal in Utrecht. De Nationale Schoolleiders Top is dé gelegenheid om collega’s uit het hele land te ontmoeten, met elkaar en met andere 'leiders' te sparren − en van elkaar te leren. De Top is een gezamenlijk initiatief van het Schoolleidersregister PO, de AVS, de PO-Raad, NL2025 en OCW.

Meer info en aanmelden

De Nationale Schoolleiders Top Primair Onderwijs is aangemerkt als bron voor informeel leren door het Schoolleidersregister PO.
Oorzaken van ervaren werkdruk snel inzichtelijk maken
Het kan met de Werkdrukscan
 
Binnen het primair onderwijs ervaren veel medewerkers hoge werkdruk. Hoge werkdruk kan leiden tot concentratieproblemen, afname van de kwaliteit van het werk en de productiviteit, maar ook minder plezier in het werk en in het ergste geval uitval uit het arbeidsproces. Hier heeft niemand baat bij. Het is daarom belangrijk om de oorzaken van de ervaren werkdruk zo vroeg mogelijk (preventief) te achterhalen. Hiervoor heeft het Vervangingsfonds de Werkdrukscan ontwikkeld.

De Werkdrukscan is een digitaal instrument, om oorzaken van verhoogde werkdrukbeleving in zeven domeinen in kaart te brengen. Deze scan laat op een eenvoudige en snelle manier zien waar de belangrijkste oorzaken liggen. De adviseur van het Vervangingsfonds helpt de school en haar medewerkers vervolgens bij het bedenken van concrete oplossingen.

Meer weten? Lees dan verder op de infopagina van de Werkdrukscan of neem contact op met een adviseur van het Vervangingsfonds.
Agenda

Training Preventiemedewerker - 2 november 2016
Voor preventiemedewerkers en medewerkers met preventietaken op school (zoals de arbocoördinator of de verzuimbegeleider), met uitzondering van de (adjunct-)directeur van de school.
Meer info en aanmelden

'De schooldirecteur als preventiemedewerker' - 9 november 2016
Deze training is uitsluitend bedoeld voor schooldirecteuren en adjunct-directeuren die verantwoordelijk zijn voor het uitvoeren van de risico-inventarisatie en –evaluatie op schoolniveau.
Meer info en aanmelden

Reageren  |  Profiel wijzigen  |  Aanmelden   |  Afmelden
Contactgegevens  |  Zoek uw adviseur  |  www.vervangingsfonds.nl