Nieuwsbrief
Is deze e-mail niet goed leesbaar? Bekijk dan de online versie
Nieuwsbrief 23 november 2015
Beste lezer,

In deze nieuwsbrief van het Vervangingsfonds leest u meer over:
  • Extra mogelijkheid voor aanvragen nieuwe vervangingspool;
  • Nieuwe editie R]entree is beschikbaar;
  • Praktijkverhaal: Vijf tips om werkdruk te verlagen;
  • Stichting Triade ondertekent als eerste Convenant PLAN  V;
  • Verzuimcijfers 2014 voor PO zijn bekend;
  • Nog plekken vrij voor infobijeenkomst Eindhoven op 26 november;
  • Aanvraag Subsidie Jong  & Oud nog mogelijk tot 1 januari 2016. 

Veel leesplezier!
Extra mogelijkheid voor aanvragen nieuwe vervangingspool
Aanvragen mogelijk tot 1 december 2015!
 
In het kader van de modernisering gaat het Vervangingsfonds  per 1 januari 2016 over van een afrekening per schooljaar naar een afrekening per kalenderjaar. Dit geldt ook voor de vervangingspools. Op grond daarvan biedt het Vervangingsfonds u een extra moment om een nieuwe vervangingspool aan te melden. U kunt uw nieuwe pool aanmelden tot 1 december 2015 via het aanvraagformulier.

Meer informatie en aanvraagformulier  
Nieuwe editie R]entree is beschikbaar
Op vrijdag 6 november 2015 is de nieuwe editie van R]entree bezorgd bij alle scholen, besturen en administratiekantoren.

In deze editie onder andere aandacht voor:
  • één loket voor eigenrisicodragerschap;
  • ‘Mijn Vf’ gaat live op 1 januari 2016;
  • Plan V  'minder verzuim > minder kosten';
  • extra controles op vervangingsdeclaraties.

Wilt u een gedrukt exemplaar ontvangen? Vraag het nu aan.

Praktijkverhaal: Hoe pakt BS Het Avontuur de werkdruk aan
Vijf tips van directeur Jack Meis
De werkdruk in het primair onderwijs is al jaren een punt van aandacht. Ondanks veel onderzoek naar het fenomeen blijkt de (ervaren) werkdruk nog steeds toe te nemen. Basisschool Het Avontuur in Buchten gaat tegen deze trend in. Hoe krijgen zij dat voor elkaar? Directeur Jack Meis geeft vijf tips.

Lees het volledige verhaal ...
Stichting Triade ondertekent als eerste Convenant PLAN ● V

Op 17 november hebben Andy Cobben, namens Stichting Triade, en John Kempener, namens het Vervangingsfonds, het 1ste convenant ondertekend voor uitvoering van PLAN ● V. (Zie foto van links naar rechts: John Kempener, Ger Smeets en Andy Cobben.)

Dit convenant vormt de basis voor een intensieve en langdurige samenwerking tussen Stichting Triade en het Vervangingsfonds met als doel het hoge ziekteverzuim bij Triade structureel terug te dringen. Ger Smeets en Marilou Pardoen, adviseurs bij het Vervangingsfonds, begeleiden het traject.

In juni 2015 is het Vervangingsfonds gestart met PLAN ● V, een project waarbij schoolbesturen die kampen met een langdurig hoog verzuim centraal staan. Aanleiding voor dit project is de noodzaak om het ziekteverzuim in het primair onderwijs terug te dringen, zodat alle schoolbesturen straks goed voorbereid het eigenrisicodragerschap in gaan. De einddatum van PLAN ● V is 1 mei 2018.

Lees meer op de Infopagina van PLAN ●V.  
Ziekteverzuim PO daalt in 2014
Lees het rapport 'Verzuimonderzoek PO en VO 2014'
 
De ziekteverzuimcijfers 2014 voor het primair onderwijs zijn bekend. Wat blijkt, zowel bij het onderwijzend personeel (OP) als bij het onderwijsondersteunend personeel (OOP) is het ziekteverzuim gedaald. Lees het rapport ‘Verzuimonderzoek PO en VO 2014’.

Elk jaar wordt, in opdracht van het ministerie van OCW en het Vervangingsfonds, onderzoek gedaan naar het (ziekte)verzuim van OP en OOP  in het primair onderwijs. Op basis van dit onderzoek worden de officiële landelijke verzuimcijfers in het onderwijs gepresenteerd. De ontwikkeling van het verzuim wordt in kaart gebracht op basis van vier verzuimkengetallen. Dit zijn het verzuimpercentage (VP), de meldingsfrequentie (MF), de gemiddelde verzuimduur (GZD) en het nulverzuim (NZ).  
Infobijeenkomst Modernisering op 26 november in Eindhoven
Nog een paar plekken vrij!
Op 17 en 19 november vonden in Rotterdam en Nieuwegein de eerste twee infobijeenkomsten over de modernisering plaats. Op 24 en 26 november zijn er nog bijeenkomsten in Zwolle en Eindhoven. Zwolle heeft helaas geen plekken meer beschikbaar, maar in Eindhoven bent u nog van harte welkom.

Op het programma staan:
  • reglementswijzigingen per 1/1/2016;
  • webportaal ‘ Mijn Vf’;
  • route naar eigenrisicodragerschap;
  • praktijkverhalen.

Er is ook voldoende gelegenheid om vragen te stellen over uw eigen specifieke situatie.

Meer informatie en aanmelden.

Subsidie Jong en Oud aanvragen kan nog tot 1 januari 2016
Schoolbesturen kunnen nog tot 1 januari 2016 de subsidieregeling ‘Jong en Oud’ aanvragen voor het aantrekken en begeleiden van jonge leraren. De regeling van het Sectorplan PO steunt dit met maximaal € 7.000,- subsidie per leraar. Tot nu toe hebben 37 schoolbesturen één of meerdere aanvragen ingediend voor 116 leraren. Er is ruimte voor meer subsidieverzoeken voor aanstellingen vanaf 1 april vorig jaar. 

Lees meer 
Agenda

Infobijeenkomst over de modernisering - 26 november 2015
Voor iedereen die regelmatig te maken heeft met de regelgeving van het fonds.
Meer info en aanmelden 

Kijk ook in onze Cursusagenda 2015-2016 voor de trainingen Arbomeester2 op werkgeversniveau, Arbomeester2 op schoolniveau en Preventiemedewerker.

Reageren  |   Profiel wijzigen  |   Aanmelden   |   Afmelden
Contactgegevens  |   Zoek uw adviseur  |   www.vervangingsfonds.nl